<<Terug

 

Het verhaal van Anja(54);
slachtoffer van permanente filler BioAlcamid. Verminkt en ziek geworden door iets wat ooit als een wondermiddel op de markt kwam.


In 2003 verlangde ik meer volume in mijn gezicht nadat ik heel veel was afgevallen. Ik wendde mij tot de Vakman op het gebied van fillers en cosmetische ingrepen. Deze Vakman had op dat moment meerdere klinieken in Nederland dus ging ik ervan uit dat ik op het juiste adres was en kon vertrouwen op zijn kennis en deskundigheid. Ik woonde in de buurt van Eindhoven dus koos ik voor de kliniek aldaar. Ik vertelde de Vakman dat ik een lipo transfer verlangde; een veilige manier van opvulling van het gezicht met eigen vet. Ik betaalde € 1150,- voor deze behandeling.
Vervolgens begon deze arts/dermatoloog zijn ingreep. Hij en ik waren de enigen in een behandelkamer, dat vond ik op zich al vreemd, want het wast toch een operatieve ingreep die je niet even ‘snel’ liet doen? Mijn buik werd plaatselijk verdoofd want er zou een liposuctie plaatsvinden om vet te oogsten, vet dat later via een injectie in mijn gezicht zou worden gespoten. Helaas is het nooit tot vet oogsten gekomen. De Vakman had me niet goed verdoofd, ik dacht dat ik dood ging van de pijn. Ik liep daardoor een trauma op. Deze dokter gaf achteraf toe dat hij nauwelijks ervaring had met het uitvoeren van liposucties….
Omdat ik nooit meer zo’n ingreep onder plaatselijke verdoving aandurfde, stelde de Vakman een alternatief voor; een filler met BioAlcamid. Hij had dit product zelf uit Italië gehaald en in heel Nederland geïntroduceerd, zijnde een VEILIGE permanente filler. En het product zou eventueel ook weer makkelijk te verwijderen zijn, werd me verteld. Het Ei van Columbus, leek mij.
Voor het geld wat ik voor de lipo transfer had betaald werd mijn gezicht door de Vakman en zijn vrouwelijke collega-dokter meerdere keren behandeld met BioAlcamid. Ingevallen oogkassen werden gevuld en ik kreeg meer volume rond de mond, kin en kaaklijn. Ik betaalde uiteindelijk nog eens € 900,- voor vervolgbehandelingen.
Toen had ik weer een voller gezicht. Het resultaat mocht er zeker zijn.

Een jaar later, 2004, kreeg ik een rare uitstulping onder mijn linkeroog. Ook ontstonden er grote harde schijven onder de huid rond de kin en naast mijn mond. Ik leek wel mismaakt. Sommige bulten drukten op zenuwen, waardoor mijn mond scheef ging staan. Mijn huid werd op plaatsen waar BioAlcamid zat totaal ongevoelig, alsof mijn gezicht niet meer van mij was en de plekken kregen een vreemde bleke kleur, alsof mijn huid niet meer doorbloed was.
Ik ging terug naar de kliniek van de Vakman in Eindhoven. Het bleek foute boel. Het BioAlcamid speelde op en leek een eigen leven te leiden.
Men man en macht probeerde de dokters die mij zo hadden volgespoten de ramp die was ontstaan te verhelpen. Gedurende twee jaren, om de 6 tot 8 weken, moest ik terug naar de kliniek. Dan werd er dmv. injectiespuiten getracht het BioAlcamid aan te prikken en op te zuigen. Toen dat niet afdoende lukte, werden er met een mesje tientallen sneetjes gemaakt. Daarna werd geprobeerd om het stroperige product met drukken en knijpen uit mijn gezicht te krijgen. Ik zag twee jaar lang bont en blauw door zwartblauwe bloed uitstortingen. Om mij heen werd gedacht en geroddeld dat ik werd mishandeld. Ik kon mijn werk in de media niet meer doen en verdween naar een muf kantoor.

Ondertussen kreeg ik tegen ontstekingen injecties met Kenakort, een agressief goedje dat onderhuids veel schade veroorzaakte en mijn weefsel wegvrat, en gedurende 2 jaar slikte ik veelvuldig antibiotica. Het als VEILG omschreven middel BioAlcamid bleek niet zo’n vriendelijk product te zijn maar eerder een vernietigende sluipmoordenaar. Het spul in mijn gezicht was totaal onvoorspelbaar en leek zich ook te verplaatsen en mijn eigen weefsel aan te tasten.
Als er ergens BioAlcamid was weggehaald, stak het elders de kop weer op. Aangezien de kliniek van de Vakman geen echo apparatuur bezat, werd ik gedurende jaren op goed geluk lek geprikt.
De vrouwelijke collega-dokter had inmiddels de kliniek verlaten om een eigen chique kliniek in een pittoresk vesting stadje te beginnen. Ik was nu totaal overgeleverd aan de Vakman die ook niet meer wist wat hij moest doen. Meerdere keren uitte hij ’Zeg maar wat ik moet doen’. Ik verlangde een echo. Want onder mijn linker oog bleef de zwelling maar groeien, tot een vreemde L-vormige wal. De arts stuurde me naar een Diagnostisch Centrum voor een echo van het ‘ding’ onder mijn linkeroog. Op de echo was zichtbaar dat er onder mijn oog een ‘vreemd lichaam’ zat, nauwelijks te onderscheiden van mijn eigen weefsel. Het BioAlcamid was gemuteerd met mijn eigen weefsel. Als het onder mijn oog al zo was, dan was het wellicht in heel mijn gezicht zo ellendig gesteld. Ik was ten einde raad. Ik vroeg me af of het BioAlcamid nog wel te verwijderen viel.

2006. Ik ging voor een second opinion naar een plastisch chirurg in een kliniek in Scheveningen wat betreft de rare zwelling onder mijn linker oog. Eigenlijk durfde hij zijn vingers niet te branden aan het BioAlcamid van deze Vakman. BioAlcamid had al helemaal niet onder en nabij het oog ingespoten mogen worden, zo luidt de bijsluiter die ik nooit onder ogen had gekregen. Het product stond inmiddels als agressief te boek en er was immer een grote kans op ontstekingen en andere complicaties. Uiteindelijk heeft de plastisch chirurg operatief via een snee onder de wimperrand van mijn onderooglid een deel van de zwelling onder het linkeroog kunnen verwijderen. Deze arts gaf aan dat de Bioalcamid was verweven met mijn eigen weefsel en adviseerde me alles zo spoedig mogelijk te laten verwijderen voordat het nog meer schade zou aanrichten.
Ik ging terug naar de Vakman in Eindhoven om tot een oplossing te komen voor mijn problemen. Hij voorspelde dat hij binnen een jaar BioAlcamid gericht zou kunnen verwijderen dmv. echo. Het wachten was op dat apparaat in zijn kliniek. Na 2 jaar en weer vele antibiotica kuren verder, was mijn geduld op. Nog steeds geen echo apparaat.

Ik was radeloos en in 2008 raadpleegde ik mijn rechtsbijstandsverzekering. Ik wilde de Vakman aansprakelijk stellen voor mijn ellende en een schadevergoeding eisen zodat ik me elders kon laten opereren. Mijn rechtsbijstandsuitkering had weinig tot geen ervaring met dit soort zaken en zagen geen kans te procederen op grond van een door mij ondertekende, door de kliniek dichtgetimmerde behandelovereenkomst waardoor de arts en kliniek er altijd mee weg zouden komen, ongeacht wat mijn probleem ook was. Er kon ook niet bewezen worden dat de Vakman ‘lege artis’ oftewel medisch onjuist had gehandeld. Er werd met geen woord gerept over het onbetrouwbare product, wat de oorzaak was van alle kwaad. Ik gaf de moed op. Als juristen het niet wisten, wat moest ik dan ondernemen om mijn recht te halen?

Gedurende vele jaren bleef het BioAlcamid opspelen in mijn gezicht. Van de één op andere dag konden er zomaar nieuwe onderhuidse zwellingen, bulten of harde knikkers ontstaan. Na bezoeken aan bv. tandarts of mondhygiëniste kreeg ik geheid weer ontstekingen en een antibiotica kuur.
Ik acht het nu ook bewezen dat het BioAlcamid heftig reageert op bacteriën die in de bloedbaan komen of zitten
.
Om er voor mijn werk toonbaar uit te zien toog ik gemiddeld 2x per jaar naar een andere cosmetisch arts dan de Vakman om voor veel geld de kuilen, ontstaan door verwijderd materiaal, en om bulten van BioAlcamid heen te spuiten met een helaas tijdelijke filler met hyaluronzuur, zodat ik me kon vertonen zonder er direct verminkt uit te zien. Het kostte me ieder jaar een vermogen, bekostigd door teruggaven van belasting en mijn vakantiegeld. Uiteindelijk kon ik me het financieel niet meer veroorloven.

Daarom wilde ik in 2014 terug naar de kliniek van de Vakman. Helaas, de arts die het imperium van klinieken had opgezet, had zich uit de organisatie teruggetrokken en was gaan werken in het Erusmus MC te Rotterdam op de afdeling esthetische dermatologie.
Nu worden daar massaal mensen geholpen om hun BioAlcamid te laten verwijderen. Als je maar een dikke beurs meeneemt want de behandelingen worden niet vergoed. Op deze wijze verdient de Vakman dubbel aan gebruikers van BioAlcamid en is de klant dubbel de dupe.
Ik ben voor een consult naar Rotterdam geweest. De Vakman adviseerde me om BioAlcamid te laten verwijderen door hun IPL laser methode. Met een laser wordt de BioAlcamid verwarmd zodat de filler vloeibaarder wordt waardoor het makkelijker met een injectiespuit of dmv. uitdrukken is te verwijderen. Aangezien ik door de Stichting Legaal Verminkt was gewaarschuwd dat deze behandeling ook risico’s met zich meebracht zoals kans op complicaties, bijvoorbeeld onderhuidse verbrandingen door de laser of het onderhuids wegspatten en verplaatsen van het BioAlcamid, zag ik van de IPL methode af en verlangde ik verwijdering door een operatie. De Vakman had het goedje bij me ingebracht dus verwachtte ik dat hij mijn probleem ook zou oplossen. Hij verwees me door naar een plastisch chirurg in de kliniek die nu nog steeds zijn naam draagt.
Ik vroeg de plastisch chirurg aldaar om een afdoende methode waarbij de filler die overal in mijn gezicht zat, te verwijderen door een operatieve ingreep. Van een ander BioAlcamid slachtoffer had ik vernomen dat het BioAlcamid bij haar was verwijderd door de huid open te maken zoals bij een facelift en de huid onder de ogen open te maken zoals bij een onderoog lift. Dan had je goed zicht op de onderhuidse ellende van BioAlcamid. Dat wilde ik ook en dat vertelde ik deze arts.
Maar de plastisch chirurg van de kliniek vond me ‘mooi’ zoal ik was en wilde er niet aan sleutelen! Hij verklaarde dat ik uitermate gefixeerd was op mijn uiterlijk, omdat ik al sinds 2003 met mijn gezicht bezig was! Volgens hem had ik een persoonlijkheidsstoornis BDD, een obsessie waarbij je een vertekend zelfbeeld hebt, een zogenaamd ingebeeld lelijkheids syndroom, dat ik wilde oplossen door schoonheidsoperaties te ondergaan. Ik stond versteld en voelde me zwaar beledigd. Ik was niet gefixeerd op mijn uiterlijk omdat ik me lelijk waande, ik wilde enkel weer gezond worden!
Het voelde als een complot. Vriendjes politiek.
Artsen nemen het voor elkaar op, ze dekken elkaars ellende en vertikken het om slachtoffers kosteloos te helpen. De kosten zijn uiteindelijk voor de klant. Artsen en klinieken doen niet aan liefdadigheid nadat ze je met een probleem hebben opgezadeld..

Sinds 2010 ben ik ook ziek. Ik voel me vaak grieperig, ben zomaar ineens koortsig, gevolgd door koude rillingen. Ik ben extreem moe, hoe gezond ik ook leef. Al mijn gewrichten doen zeer, ik kan soms nauwelijks lopen en ik lijk dan wel op een vrouw van 90 jaar.
Daarnaast reageer ik tegenwoordig extreem gevoelig en allergisch op bijna alles. Op voedingsmiddelen, verzorgingsproducten, insectenbeten, dierenharen, synthetische kleding etc.
Alsof dat alles nog niet genoeg is, ben ik overgevoelig geworden voor licht en branden mijn ogen alsof er zand in zit. Mijn huis is nu voorzien van verduisterende rolgordijnen en ik kan niet meer naar buiten zonder zonnebril op zak.
Ik krijg ook steeds meer last van mijn gehoor. Vijf jaar geleden kreeg ik zomaar ineens oorsuizingen die steeds erger lijken te worden en mijn gehoor is sterk afgenomen. Mijn tanden en kiezen brokkelen af en ik voel een constante druk in mijn kaak, als bij een beginnende kiespijn. Mijn haar valt met bosjes tegelijk uit. Mijn slijmvlies in de neusholte is doorlopend ontstoken. Ik snuit bloederig slijm met pus en neem altijd een nare lucht in mijn neus waar. Psychisch gebeurt er ook vanalles. Ik kan me niet meer concentreren en dingen onthouden en soms kan ik niet meer op de eenvoudigste woorden komen. Ik bemerk ook dat mijn persoonlijkheid is veranderd en ik heb al ruim 10 jaar slaapproblemen.
Verschillende artsen en psychologen namen aan dat mijn klachten uit het verleden tussen de oren zat en stuurden me door naar het GGZ.
Toevallig hoorde mijn kaakchirurg in het VUMC van mijn specifieke klachten en verwees me door naar een collega; een internist/immunoloog Dr. Cohen Tervaert.
In 2015 constateerde deze arts ASIA, een auto immuunziekte die veroorzaakt wordt door lichaamsvreemde stoffen zoals fillers en borstimplantaten. Er werd me opeens een boel duidelijk. Mijn ziektebeeld leek precies op de verschijnselen die optreden bij ASIA.
Ik ben dus serieus ziek en dit proces is niet meer te stoppen! Nu heb ik nog meer redenen om de BioAlcamid rotzooi uit mijn lijf te laten halen.
Al 12 jaar ben ik bezig om gehoor en begrip te vinden voor mijn gezondheidsprobleem en onderhuidse verminkingen. BioAlcamid blijft een onzichtbare sluipmoordenaar! Het woekert voort en zit in mijn lymfesysteem. Het gif kan er niet uit en blijft circuleren. Wat is mijn toekomst? Ik ben inmiddels 100% afgekeurd en breng grote delen van de dag op de bank of in bed door. Ik slik al een jaar morfine tegen enorme zenuwpijnen en gewrichtspijnen; ontstekingshaarden aangewakkerd door BioAlcamid.

Maar mijn vechtlust is er nog. Ik weet dat er met mij vele honderden, wellicht duizenden mensen zijn die ook klachten hebben door deze beruchte filler. De Vakman kan zijn borst natmaken want ooit komt de waarheid naar boven dat BioAlcamid een chemisch goedje is, een gif dat verminkt en ziekmakend is.
Nu weet ik uit de bijsluiters en informatie van de producent Polymekon, dat BioAlcamid hoogstens 180 dagen kleinschalig is getest op dieren zoals konijnen muizen!! Deze dieren kunnen het niet navertellen. Terwijl klachten meestel pas later optreden, ver na 180 dagen.

Mijn raad: Begin niet aan fillers, ook niet aan de huidige tijdelijke fillers met de mooiste namen, deze bevatten ook toevoegingen, met de bedoeling het product stabiel te houden en het resultaat langer vast te houden, met behulp van stoffen die hun sporen nalaten in je huid. We weten nog niet wat deze producten op de langere termijn gaan veroorzaken. Het kan nog vele jaren duren voordat we pas zeker weten of ze ONschadelijk zullen zijn. Men laat je de bijsluiter niet lezen dus we weten niet wat er in het product zit. Wees geen proefkonijn!

Pure hyaluronzuur zónder toevoegingen is dan wel een lichaamseigen stof, maar het verdwijnt ook weer snel uit het gezicht, soms al na 3 maanden, dus zal je vaak terug moeten naar de cosmetisch arts. Een kostbare kwestie want geheid dat je verslaafd raakt aan het er jonger, mooier en gezonder uitzien als je eenmaal fillers hebt gebruikt.
Bijna alle tijdelijke fillers die er nu zijn, bestaan uit hyaluronzuur èn allerlei toevoegingen. We willen deze fillers omdat we zo lang mogelijk plezier willen hebben van de filler.
Om deze redenen grepen we in het verleden, vanaf ongeveer 1996 tot medio 2000, massaal naar permante fillers zoals siliconen olie,(PMS), Artecoll, Derma live, Aquamid, BioAlcamid,…enz. Stuk voor stuk fillers die problemen geven omdat ze plastic bevatten of andere ingrediënten waar ons lichaam op reageert omdat het een niet lichaamseigen materie is. We kunnen dit niet ongestraft gebruiken. Er is nog te weinig informatie over de producten en we weten niet wat het op de lange termijn voor effecten heeft.

Laat je adviseren over gebruik van eigen vet om volume in het gezicht te verkrijgen. Eigen vet is ongevaarlijk en lichaamseigen weefsel wordt niet afgestoten.

Laat er vooral een arts opstaan die weet hoe hij slachtoffers van BioAlcamid veilig moet opereren.
Laten er wetten komen die ervoor zorgen dat fillers niet meer onder de voedsel -en warenwet vallen maar onder medische hulpmiddelen zodat er eerst jaren lange testen aan vooraf zullen moeten gaan voordat een product op de markt komt.
En het is te hopen dat in de toekomst de ziektekostenverzekeringen hun pakketten uitbreiden met 100% vergoedingen voor plastische chirurgie door verminkingen.

Wees gewaarschuwd en bezint eer je begint aan fillers.


 

<<Terug