<<Terug

 

Minister Schippers in gesprek met plastisch chirurgen over basispakket.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil kijken of medisch noodzakelijke plastische chirurgie weer in de basisverzekering kan komen. Ze riep gisteren in het tv-programma Radar de artsen op om met een goed plan te komen hiervoor, waarna ze het zal bekijken.

Door: Redactie 31 maart 2015, 11:34

Plastische chirurgie is in 2005 uit het toenmalige ziekenfonds gehaald omdat er te veel misbruik van de vergoedingen zou worden gemaakt. 'De grenzen werden steeds verder verlegd. Mensen gebruikten het steeds meer om zich te verfraaien', zei de minister. Ze wilde voorkomen dat de grens tussen noodzakelijke en cosmetische operaties opnieuw vervaagt en de kosten verder oplopen.

Schippers wil het besluit nu heroverwegen omdat veel mensen er nadeel van ondervinden. Zo wordt bijvoorbeeld een geslachtsoperatie van man naar vrouw wel vergoed, maar de bijbehorende borsten staan te boek als plastische chirurgie en worden niet betaald door de zorgverzekeraar. Programma Radar liet een vrouw aan het woord die haar oogleden niet open kan houden, een medische correctie werd tot dusverre niet vergoed.

Min Schippers
Minister Schippers van Volksgezondheid. © ANP


De minister stelt dat het Zorginstituut Nederland haar afraadt om plastische chirurgie weer toe te laten tot het basispakket. Toch wil ze erover nadenken. 'Toch sta ik ervoor open. De sector moet mij een voorstel doen dat ik niet kan weigeren'. Ze wil dat chirurgen en patiŽnten zelf nadenken over een richtlijn om de noodzakelijke ingrepen te scheiden van cosmetische ingrepen.


Ze waarschuwde de plastisch chirurgen dat die zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen zodat de praktijken niet opnieuw uit de hand zullen lopen. 'Ze moeten met een plan komen dat niet de eigen business vergroot door de grenzen weer te verleggen.'

'Slager kan niet eigen vlees keuren'
Renť van der Hulst, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, reageerde positief. 'Ik ben blij verrast, omdat tot nu toe de deur altijd dicht bleef', zei hij in Radar. Hij noemde het voorstel van de minister 'wel makkelijk'. 'Het is heel makkelijk om te zeggen: maak maar een plan.'

Hij kaatste de bal meteen terug. 'Wij kunnen niet als slager ons eigen vlees keuren. Wij willen wel een plan maken, maar dan willen we met de minister vooraf afspreken wat er in het plan moet staan.' Van der Hulst wil binnen een half jaar een plan op tafel hebben en hoopt dat per 1 januari volgend jaar plastische chirurgie weer onderdeel wordt van het basispakket.


 

<<Terug