<<Terug

 

Plastisch chirurgen boos over vrijspraak

MAASTRICHT -
Plastische chirurgen zijn boos dat 'borstendokter' Rock G. uit Den Haag is vrijgesproken. De rechtbank vond donderdag niet bewezen dat hij zijn patiënten heeft verminkt. „Wij vinden het vreemd, we zijn verontwaardigd en teleurgesteld, vooral voor de slachtoffers. Blijkbaar kun je ver gaan voordat je wordt veroordeeld”, zegt René van der Hulst, hoogleraar in Maastricht en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.


Foto: Aloys Oosterwijk

De vereniging had de zaak-G. jaren geleden aangekaart bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die stapte vervolgens naar het Medisch Tuchtcollege, dat besliste dat G. nooit meer als arts mag werken. „De tuchtrechter was heel duidelijk, hij mag nooit meer als arts werken. Er waren 121 aangiftes tegen G. Dat zegt wel iets over wat hij heeft gedaan en dat hij niet bekwaam is. Dit verbaast mij wel”, aldus Van der Hulst.

Regels
G. was geen plastisch chirurg, maar gynaecoloog. Toch mocht hij zulke cosmetische ingrepen doen, want elke arts mag dat. „Bij wijze van spreken mag een kno-arts een schaamlipcorrectie uitvoeren.” De NVPC hoopt daarom dat de regels voor artsen worden aangescherpt, zodat duidelijk wordt wie welke ingrepen mag verrichten. „De politiek vindt de keuze voor de kliniek een verantwoordelijkheid van de patiënt. Maar als leek weet je niet bij wie je precies terechtkomt. Je gaat ervan uit dat het gewoon goed geregeld is. Een kno-arts kan prima een neuscorrectie doen, maar geen borstoperatie.”

Klap
Het lijkt wel of artsen wegkomen met wanpraktijken, zegt Zorgbelang Zuid-Holland na de vrijspraak van G. „Woensdag al de berisping voor drie cardiologen van het Ruwaard van Putten, nu dit. Ik kan me voorstellen dat dit een klap in het gezicht van slachtoffers is”, zegt een woordvoerder van de organisatie, die opkomt voor de belangen van patiënten in Zuid-Holland.

Eerder bepaalde het Medisch Tuchtcollege dat G. nooit meer als arts mag werken. „Je wordt niet zomaar geschrapt als arts. Dat de rechtbank anders oordeelt dan de tuchtrechter, is bijzonder opmerkelijk. Ik denk dat het voor slachtoffers niet te begrijpen is”, stelt de zegsman. 


 

<<Terug