<<Terug

 

AFP

 

Strengere regels "mooimaaksector"

Minister Schippers van Volksgezondheid gaat de regels aanscherpen voor puur esthetische cosmetische ingrepen. Het is volgens haar veel te gemakkelijk om een behandeling te krijgen om er mooier uit te zien.
Zo mogen schoonheidsspecialisten nu alle rimpelvullers plaatsen en kunnen jongeren onder de 18 jaar makkelijk een behandeling krijgen. Schippers wil dat alleen artsen of andere zorgverleners met de vereiste papieren cosmetische ingrepen doen.
De minister kondigde in december vorig jaar al aan dat maatregelen nodig zijn. Ze heeft die nu uitgewerkt.

Gevolgen
Schippers vindt het zorgelijk dat in tv-reclame wordt gezegd dat mensen tijdens de lunch niet alleen hun nagels kunnen laten doen, maar ook even wat prikjes kunt halen tegen rimpels. Wat de jongeren betreft, vindt ze dat die minder goed kunnen overzien wat de gevolgen zijn van een cosmetische ingreep. Daarom wil ze een grens stellen van 18 jaar.
De afgelopen jaren heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg duizenden klachten ontvangen over het gebruik van slechte en onveilige producten, zoals PIP-implantaten. De minister liet een onderzoek instellen en constateert dat er nog te veel fout gaat en dat de regels aangescherpt moeten worden.

Beunhazen
Ze schrijft aan de Tweede Kamer: "Deze brief gaat alleen over ingrepen die met een puur esthetisch oogmerk uitgevoerd worden en niet over cosmetische ingrepen met een geneeskundig doel, zoals reconstructie na een borstamputatie of bij brandwonden".
"Ik vind het belangrijk dat mensen goed geďnformeerd worden over de risico's voordat ze een cosmetische ingreep ondergaan. Ook moeten patiënten een bewuste keuze kunnen maken bij welke behandelaar ze een ingreep ondergaan. Mensen denken nu te makkelijk dat het wel goed zit als ze een witte jas zien, maar meer alertheid is hier noodzakelijk."
De specialisten en de slachtoffers van de cosmetische industrie zijn blij dat de minister maatregelen neemt tegen "beunhazen".

Strengere regels estetische ingreep
 
DEN HAAG -
Alleen bevoegde artsen en zorgverleners mogen als het aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid) ligt nog permanente rimpelvullers plaatsen. Voor laseren gaat waarschijnlijk hetzelfde gelden.

AFP
Foto: AFP
Schippers kondigde maandag aan dat ze mensen beter wil gaan beschermen tegen beunhazen in de snelgroeiende „mooimaakindustrie”. Eind dit jaar krijgt de Tweede Kamer de voorstellen om puur esthetische ingrepen beter te regelen. Hoewel sommige cosmetische ingrepen veel lijken op ingrepen in de gezondheidszorg, wijst de minister erop dat het hier strikt genomen niet om zorg gaat, omdat een gezondheidsdoel ontbreekt.
De bewindsvrouw kondigde vorig jaar al aan dat ze af wil van het grijze gebied in deze sector. Ook wil ze dat mensen beter worden geďnformeerd over de risico's van dit soort cosmetische ingrepen en moet de kwaliteit bij de behandelaren omhoog. Zo wordt gedacht aan een waarschuwing bij cosmetische televisieprogramma's en voor niet-medisch noodzakelijke operaties gaat een leeftijdsgrens gelden van 18 jaar. Alleen voor bijvoorbeeld het rechtzetten van flaporen wordt de leeftijdsgrens losgelaten.
Schippers stelde eerder dat mensen ook zelf alerter zouden moeten zijn, omdat velen ten onrechte denken dat het wel goed zit als ze iemand in een witte jas zien.


Minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) verscherpt de regels voor cosmetisch chirurgische ingrepen als borstvergrotingen en antiverouderingsbehandelingen. Risicovolle ingrepen mogen alleen nog door artsen worden uitgevoerd.
Dat schrijft Schippers maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wil met deze maatregelen excessen in de cosmetisch chirurgie tegengaan.

Mislukkingen
Doordat alleen artsen risicovolle behandelingen mogen uitvoeren, zullen schoonheidsspecialisten voortaan bijvoorbeeld geen permanente rimpelvullers meer mogen inbrengen.
Schippers wil ook dat bij televisieprogramma's waar cosmetische chirurgie in voor komt, een waarschuwing in beeld komt voor de risico's.
'Ik zie heel veel programma's met heel veel succesverhalen van mensen die tevreden zijn en vinden dat ze veel mooier worden. De mislukkingen zie ik nooit op tv,' zegt Schippers tegen RTL Nieuws. Verder wil de minister ook dat de minimumleeftijd voor een ingreep omhoog gaat van zestien naar achttien jaar.

Betrouwbaar
Met de strengere maatregelen hoopt Schippers Nederlanders beter te beschermen tegen beunhazen. 'Een witte jas in een mooie kliniek ziet er misschien wel betrouwbaar uit, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval.'
De afgelopen jaren ontving de Inspectie voor de Gezondheidszorg duizenden klachten over het gebruik van slechte en onveilige producten, schrijft het AD. Met de nieuwe maatregelen wordt dat in de toekomst wellicht minder.
 

<<Terug