<<Terug

 

AD

©Thinkstock.

 

AD 21 oktober 2013

 

De 'mooimaakindustrie' krijgt te maken met strengere regels. Puur esthetische cosmetische ingrepen zijn straks alleen nog maar bestemd voor volwassenen. Minister Edith Schippers (VWS) kondigt een reeks maatregelen af om excessen tegen te gaan.

Schoonheidsspecialisten zullen niet langer de permanente rimpelvullers mogen plaatsen, maar moeten dat aan gediplomeerde artsen en andere zorgverleners overlaten. Waarschijnlijk zal hetzelfde gaan gelden voor huidbehandeling met lasertechniek. En make-overshows op tv moeten waarschuwende teksten tonen. Schippers wil dat mensen zo beter geÔnformeerd raken over de risico's van een cosmetische ingreep.

PatiŽnten dienen volgens haar beter te worden beschermd tegen beunhazen. De kwaliteit van de behandelaren moet omhoog. 'Een witte jas in een mooie kliniek ziet er misschien wel betrouwbaar uit, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Ik wil dat mensen erop kunnen vertrouwen dat degene die een behandeling uitvoert daar ook echt bekwaam voor is.'

Klachten
De afgelopen jaren zijn duizenden klachten binnengekomen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over het gebruik van slechte en onveilige producten, zoals PIP-implantaten en permanente rimpelvullers. De artsen die op deze terreinen werken, zullen aan hogere opleidingseisen moeten voldoen.

Vooral jongeren kunnen volgens Schippers minder goed overzien wat de consequenties kunnen zijn van een cosmetische ingreep. Ze wil daarom dat dergelijke operaties niet meer onder de 18 jaar worden uitgevoerd. Er blijft wťl een uitzondering bestaan voor ingrepen met een medische noodzaak en zaken als het rechtzetten van flaporen.

Wet verandert
Voor veel cosmetische ingrepen is nu nog geen wet, omdat ze formeel niet onder de zorg vallen. Dat gaat veranderen. In elk geval waar het gaat om specialistische behandelingen als het injecteren van fillers en vermoedelijk ook het laseren van de huid.

De minister wil ook regels voor tv-shows waarin mensen worden omgetoverd van lelijk eendje tot prachtige zwaan. 'In zulke tv-programma's zie je alleen de succesverhalen van make-overs, maar je hoort vaak niets over de risico's.'

Lees meer over de strengere eisen in het AD

 


 

<<Terug